Pomozite ptičicama zimi…

Prihranjivanjem divljih ptica pomažemo im da prebrode hladno zimsko razdoblje, kada im je pronaći hranu vrlo teško. Ptice se nikada ne smrzavaju od hladnoće nego od nedostatka hrane. Važno je pridržavati se toga da sve dok su temperature iznad nule i nema snijega ptice imaju dovoljno hrane u prirodi i nije ih potrebno hraniti. Također, bolje se nemojte na ovu aktivnost odlučiti ako niste ustrajni, odnosno ako će te se nakon nekog vremena predomisliti jer se ptice vrlo lako navikavaju na ovu blagdat i kasnije će im biti još teže.

Hranilicu za ptice možete vrlo jednostavno napraviti sami. Ona može biti kao „kućica za ptice“ od raznih materijala, pa čak i od obične plastične boce na kojoj se nalaze otvori za hranu i špagica ili grančice za sletište. Pri odabiru smještaja hranilice vodite računa da na nju pada što manje kiše ili snijega kako bi hrana što duže ostala suha.

Lijep i praktičan je vjenčić od klasa ili grančica sa sjemenkama ili voćem, koje se inače kupuju u trgovini za kućne ljubimce. Samo ih isprepletete i objesite na vidljivo, pristupačno i od mačaka zaštićeno mjesto. Ovaj vaš trud ptičice će obilno nagraditi svojim redovnim poslom: štititi će vas i vaše vrtove od insekata, kukaca i raznih nametnika tijekom ostatka godine. Samo jedna ptičica dnevno pojede i do tisuću insekata i kukaca!

Ne vole sve ptice istu hranu:

–       razrezane suhe smokve privlače dugorepe i plavetne sjenice

–       kuglice od loja i raznih sjemenki vole jesti velike sjenice i poljski vrapci.

–       suncokret voli jesti većina stanarica a posebno: brgljez, batokljun, zelendur, obične zebe, sjenice

–       proso obožavaju poljski vrapci

–       očišćeni orah je poslastica za brgljeza i sjenice, a neočišćeni za djetlića i brgljeza

–       natrulo voće (jabuke, kruške) privlači kosove i drozdove

Kruh, kao niti ostaci ljudske hrane nisu dobri za ptice (kruh se od vlage brzo upljesnivi) i treba ih izbjegavati.

VAŽNO:

–       hranilice treba redovito čistiti i održavati jer zbog puno malih posjetitelja postoji rizik od prijenosa bolesti

–       ako je hrana mokra ili smrznuta treba je ukloniti i zamijeniti.

 

© 2004-2018 Flora VTC d.o.o. Virovitica
Izrada Internet stranice. 1dva Održavanje: Flora Vtc.