Predsjednik Josipović oduševljen čestitao Flori – Flora najbolja po indeksu DOP-a

„Da se svim državnim i javnim tvrtkama upravlja kao s Florom, ne bi bilo potrebe za njihovom prodajom i Hrvatska bi zasigurno bila zemlja blagostanja.“  

Virovitička Flora Vtc polučila je izvanredan rezultat indeksa DOP-a i najbolje je od svih poduzeća koja posluju u Republici Hrvatskoj a koja nisu u privatnom vlasništvu. Danas je to službeno objavljeno na Četvrtoj nacionalnoj konferenciji o društveno odgovornom poslovanju, održanoj u hotelu Esplanade pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića.

Josipovic22

INDEKS DOP-a – GDJE JE NESTAO ČOVJEK

DOP je kratica za društveno odgovorno poslovanje. O DOP-u govorimo kada neka tvrtka promiče koncept održivog razvoja i iznad strogo zakonom propisanih obaveza, te kada u svoj sustav donošenja odluka integrira brigu za okoliš, zaposlene, poslovne partnere, kupce, lokalnu zajednicu i šire društvo.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) odnedavna provodi ispitivanje „Indeksa DOP-a“. Prijaviti se mogu samo poduzeća s liste 1.500  ekonomski najuspješnijih, ali je indikativno da se i iz tog cijelog „creme de la creme“ društva prijavljuje njih vrlo mali broj, uistinu samo najboljih od najboljih. Ne, ovdje se ne vrednuju niti uspoređuju osnovni ekonomski parametri uspješnosti poslovanja, iako je pozitivan poslovni rezultat osnovni preduvjet mogućnosti aplikacije. Dobri poslovni rezultati prestaju biti jedinim mjerilom za vrednovanje uspješnosti tvrtke. Ovdje se vrednuju one tvrtke koje ujednačeno vode računa o svom ekonomskom, društvenom i okolišnom utjecaju, a DOP predstavlja poslovni model i način upravljanja u kojem se profit ostvaruje na društveno odgovoran način. Društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj definirani su temeljnim odredbama Europske komisije, a EU odavna uspješnim smatra samo one kompanije koje ne odvajaju etičnost od profitabilnosti nego ih uspješno usklađuju.

Indeks DOP-a razmatra i objektivno procjenjuje ključne aspekte poslovne etike koja mora imati strateški značaj i biti u promatranom poduzeću ustaljena praksa. Vrednuje se 120 kriterija podijeljenih u šest osnovnih područja: ekonomska održivost, uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju, radna okolina, mjere i praksa zaštite okoliša, tržišni odnosi i odnosi sa lokalnom zajednicom u više aspekata.

Na žalost, još uvijek u Hrvatskoj najbolji primjeri dobre prakse DOP-a su renomirane strane multinacionalne korporacije. To kod nas stvara krivu percepciju povezivanja društveno odgovornog poslovanja samo uz najrenomiranije velike međunarodne kompanije. Zbog toga izvanredni rezultat u primjeni DOP-a  Flore, kao malog poduzeća lokalnog značaja, ima višestruki značaj jer će sigurno ohrabriti i potaknuti ostala naša poduzeća na pridruživanje inicijativi provedbe načela održivog razvoja u smislu uvođenja društveno odgovornih praksi u sve segmente poslovanja.

DOP-nagrada

Kako je Flora Vtc – višestruka hrvatska “gazela” ostala profitabilna i postala primjerno društveno odgovorna i etična? Prvenstveno prepoznavanjem važnosti i prihavćanjem DOP-a kao osnovne sastavnice izvrsnosti Tvrtke od strane Uprave i menadžmenta, odnosno uvrštavanjem koncepta takvog poslovanja u temeljne poslovno-planske odrednice: u Misiju i Viziju razvoja poduzeća. Bezuvjetnu suglasnost  i podršku dao je vlasnik poduzeća, Grad Virovitica, a rezultata ne bi bilo da baš svaki od 120 djelatnika svojim vrijednim radom i svrsishodnim odricanjem nije u praksi shvatio, prihvatio i primijenio ova načela.

Nakon trogodišnjeg uzastopnog priznanja „Gazela“ za najbrže rastuće hrvatske kompanije, Flora i njen vlasnik nisu ostvarenu dobit gramzivo, manirom aktualnog liberalnog kapitalizma, sebično uživali i potrošili nego su je na najbolji način oplemenili. Ulagalo se u pokretanje novih djelatnosti i novozapošljavanje, te kupovala samo najmodernija i ekološki prihvatljiva tehnika i tehnologija. Štede se svi prirodni resursi i maksimalno ulaže u obnovljive izvore energije. Primijeniti sve segmente brige za okoliš Flori je bilo lakše nego drugima jer je to usko povezana s našom temeljnom djelatnošću. Trebalo je samo nadograditi cjelovitost ekoloških parametara, poraditi na energetskoj učinkovitosti i shvatiti važnost koncepta održivog razvoja. Radničke plaće su skromne, manje od prosjeka, ali su redovite i nikad manje nego prošli mjesec. Radnici se stimuliraju i motiviraju na druge načine: sistematski se vodi briga o njihovu zdravlju i sigurnosti na radu, pružena su im vrhunska sredstva za rad i uvjeti rada, skoro da i nema djelatnika koji nije doškolovan o trošku tvrtke, od običnih tečajeva do magistarskih stručnih studija. Ulagalo se i ulaže u ljude znajući da je to naš najvrjedniji kapital kojime ćemo se oduprijeti nadolazećoj europskoj konkurenciji.

Svoju socijalnu osjetljivost i društvenu odgovornost prema zajednici Flora godinama nesebično iskazuje u punom smislu: nema kulturne, obrazovne, sportske, zdravstvene, ekološke, edukativne, vjerske ili bilo koje druge ustanove, zajednice, društva ili udruge koju Flora nije na neki način potpomogla u radu, bilo novčano, materijalno, stručno ili volonterskim radom. Nema niti jedne građanske inicijative, događanja ili akcije od šireg društvenog značaja koju nismo na isti način podržali. Nebrojeno je i pojedinačnih ljudskih sudbina čije smo socijalne ili druge poteškoće svojom nesebičnom pomoći ublažili.

I oni koji nas ne vole priznati će da smo, ako ne najbolja onda jedna od najboljih hrvatskih kompanija u branši. Korisnici naše osnovne usluge, žitelj Virovitice i susjednih općina, imaju ponuđenu najširu paletu organiziranog i zakonitog zbrinjavanja različitih vrsta otpada. Niti najveća komunalna društva u najrazvijenijim hrvatskim gradovima i sredinama nemaju takvu paletu usluga. No, naša snaga je u tome što nismo uljuljkani vlastitim uspjesima nego naprotiv: maksimalno smo posvećeni sistematskom ispravljanju propusta koje u svom radu stalno pronalazimo. Trudimo se nadalje podizati kvalitete usluge kako bi smo zadovoljili očekivanja kupca i korisnika. Budućnost vidimo u stalnoj ekspanziji, traženju novih poslovnih šansi i novo zapošljavanju. Želimo  imati zadovoljnog radnika u radnom okružju povjerenja i suradnje u kojemu će uvijek naći podršku za udovoljenje svim svojim potrebama.

Priznanje o visokom plasmanu prema kriteriju društveno odgovornog poslovanja posebno nas raduje. Sve nas zajedno, djelatnike Flore, vlasnika, vas korisnike usluge i sve koji nas na bilo koji način podržavate u radu, to mora činiti izuzetno ponosnim.  To je za sada jedina egzaktna potvrda naše plemenitosti, humanosti i socijalne osjetljivosti iskazanih na apsolutno dobrovoljnoj bazi.

Što prije i što nas više implementira poslovnu etiku kao obvezatni element poslovne strategije, rjeđe ćemo se u ovom nehumanom i nemilosrdnom poslovnom okružju zapitati: gdje je nestao čovjek?

Vaša Flora

 

DOP-nagrada (2)

Vukovar-Kiky (138)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sa sindikalnih izleta: Etno-selo Karanac (Baranja), Plitvice i Park prirode Kopački Rit.

© 2004-2018 Flora VTC d.o.o. Virovitica
Izrada Internet stranice. 1dva Održavanje: Flora Vtc.