Sudoperske drobilice kuhinjskog biootpada – sve što je važno znati prije nabavke uređaja

Kuhinjske drobilice biorazgradivog kućnog otpada su jednostavni uređaji koji se ugrađuju ispod sudoperskog slivnika sa zadaćom da usitne ostatke hrane i ostali kućni biootpad te tako omoguće njegov lakši prolaz kroz kanalizacijski sustav sve do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ostatke hrane usitnjavaju specijalni čekići i rešetke na brzo rotirajućim diskovima pokretani elektromotorom, a usitnjenu hranu ispire voda iz slavine. Tijekom stogodišnjeg razvoja uređaji su iznimno usavršeni po pitanju učinkovitosti, trajnosti i efikasnosti. Princip rada je potpuno isti, a razlike između uređaja su u vrsti punjenja (šaržni ili protočni), napajanju, snazi i broju okretaja motora, volumenu radne komore, kapacitetu, težini, buci, načinu ugradnje, kvaliteti usitnjavanja hrane i sl.

.

DOBROBIT ZA KORISNIKE

  • Pojednostavljen i olakšan postupak
  • Nema neugodnih mirisa
  • Veća prikladnost i šira primjenjivost (za razliku od kompostera)
  • Prihvatljivo starijim osobama, slabo pokretnima i invalidima
  • Smanjenje troškova odvajanja (vrećice, posude)
  • Smanjenje troškova za odvoz otpada

ŠTO JE VAŽNO KOD ODABIRA KUHINJSKIH DROBILICA:

Testiranjem više različitih uređaja u Virovitici, u sklopu Pilot projekta smanjenja nastanka biootpada, utvrđeno je da kapacitet uređaja, odnosno količina obrađenih ostataka u jedinici vremena, ovisi o veličini radne komore, snazi motora i posebice o brzini okretaja rotora. Važno je znati da i najmanji volumen radne komore (1.000 ml) kao i najmanja snaga motora može kapacitetom zadovoljiti potrebe dvočlanog domaćinstva. Veća snaga motora i veća brzina okretaja rotora ima primjetan značaj na kvalitetu usitnjavanja, odnosno smanjuje količinu većih čestica/frakcija u kaši koja odlazi u kanalizacijski odvod. Ipak, usitnjenosti frakcija ovisi i o drugim parametrima (vrsti i pripremi ostataka hrane). Neki uređaji, tijekom ovog testiranja, uspjeli su ostatke hrane usitniti na skoro 90% udjela frakcija manjih od 1mm što je gotovo nevjerojatno s obzirom na izuzetnu zahtjevnost glede ulazne sirovine kojom su opterećeni. Analizom porijekla zdrobljenih čestica koje su veće od 4 mm utvrđeno su to mahom ljuskice škampa i zdrobljene kosti, dok su čestice veličine 2 do 4 mm uglavnom korice citrusa. Upravo su to sastojci koje proizvođači izbjegavaju u tvorničkim testiranjima, zato uvijek morate biti oprezni glede tvorničkih podataka. Te sastojke dobro bi bilo prethodno usitniti i pažljivije dozirati. Buka u radu je zanemariva, nimalo veća od one koju prave drugi slični kuhinjski uređaji. Do veće buke dolazi pri drobljenju kosti, koštica ili drugih tvrdih materijala.

Kako se koriste i kako rade drobilice možete vidjeti na videozapisima s testiranja:

 

ŠTO PROVJERITI PRIJE NABAVKE I UGRADNJE UREĐAJA:

Provjerite ima li dovoljno mjesta za ugradnju ispod sudopera. Provjerite dimenziju otvora na sudoperu koji mora biti 90 mm (standard) ili veći. Ako je otvor manji, potrebna je intervencija servisera (zamjena sudopera), a ako je otvor veći potrebno je naručiti adapter. Provjerite dostupnost izvora el. energije (220V) i njegovu udaljenost. Provjerite broj dosadašnjih odvoda spojenih na odvodni sifon te ga uskladite s drobilicom.

Ne preporuča se ugradnja drobilica u stare zgrade gdje su odvodni sustavi izgrađeni od ručno savijanih olovnih cijevi, koje se i inače često zaštopaju. Poželjno: PPT, PEX ili pocinčane cijevi s ugrađenim koljenima. Pravilnom upotrebom drobilice, u profesionalno urađenim odvodnim sustavima NE može doći do zaštopavanja.

Ugradnju drobilice povjerite stručnoj osobi (električarski ili vodoinstalaterski servis). Ukoliko drobilicu ipak ugrađujete sami i to činite prvi puta, postupak će potrajati od jedan do 2 sata, zavisno o uvjetima ugradnje i Vašoj vještini. Drobilice možete nabaviti i u Virovitici,  gdje postoje i majstori s iskustvom ugradnje. Za više informacija slobodno se obratite na: flora-vtc@flora-vtc

 

© 2004-2018 Flora VTC d.o.o. Virovitica
Izrada Internet stranice. 1dva Održavanje: Flora Vtc.