Mobilno reciklažno dvorište za građevinski i glomazni otpad

S Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Flora je potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu mobilnog postrojenja za obradu građevinskog i glomaznog komunalnog otpada. Sredstva su iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova koji pokrivaju 50% ukupne investicije ovoga projekta vrijednog 7.124.037,50 kn.

Svrha ovog projekta je uspostaviti održiv sustav gospodarenja građevinskim i glomaznim komunalnim otpadom na području cijele Virovitičko-podravske županije te time značajno doprinijeti unaprijeđeniju sustava gospodarenja otpadom u cjelini. Jedan od ciljeva projekta je sramotno nizak postotak oporabe građevinskog otpada (kako u VPŽ tako i u cijeloj RH) od 3% podići na zadovoljavajućih 70%.

Srce reciklažnog dvorište čine specijalna višenamjenska samohodna drobilica za građevinski i glomazni otpad s pripadajućim sortiračima i sitima. Nabavlja se i teška građevinska mehanizacija (teleskopski i bagerski utovarivači, topovi za zaštitu od zaprašivanja, agregati, grajferi, hidraulički čekiči…) pa sve do sitnih alata. Posebnost ovog sustava je mobilnost. Flora cijelo postrojenje može lako premještati na lokaciju uz samo mjestu nastanka građevinskog otpada.  Tako se izbjegava suvišna manipulacija otpadom, štetan učinak na okoliš, a manji su i troškovi rada. Za upravljanje cijelim postrojenjem dovoljna su dva djelatnika koje će Flora školovati i osposobit za ovaj posao. Flora zahvaljuje djelatnicima gradske agencije VTA na suradnji i velikoj pomoći pri realizaciji ove projektne prijave.

Očekuje se da će postrojenje biti u funkciji krajem listopada ove godine.

© 2004-2018 Flora VTC d.o.o. Virovitica
Izrada Internet stranice. 1dva Održavanje: Flora Vtc.