Sunce sja za nas

Iza nas je godina rada prve virovitičke sunčane elektrane. Rezultati su iznad svih očekivanja.

solarna2103-2

solarna-2014

Od travnja 2013. do travnja 2014. godine proizvedeno je 37.430 kWh električne energije. Prosječan prinos bio je 1.247,83 kWh. Maksimalna mjesečna proizvodnja električne energije bila je 3.540 kWh.  Ukupno je proizvedeno 37.430 kWh, što je 14,64 % više od projektom planiranog. Vrijednost električne energije isporučene distributeru je 93.339,00 kn. Ovakvom uspješnosti proizvodnje povrat investicijskog ulaganja ostvariti će se već nakon 4,8 godina rada elektrane, a ne nakon 6,5 godina kako je planirano. Važno je istaknuti da su sve ostale hrvatske sunčane elektrane u promatranom periodu ostvarile proizvodnju manju od planirane jer je ovaj period bio insolacijski nepovoljan.

solarna1

Ne zaboravimo da ovaj Florin projekt osim ekonomskog učinka ima i puno širi značaj, a to je smanjenje zagađenja okoliša (10m2 fotonaponskih modula = 4.200 m2 sačuvane šume), smanjenje emisije CO2 i smanjenja emisije buke (elektrana ne proizvodi nikakvu buku). Sve to pojačava naše nezadovoljstvo što nas je nekonzistentna politika Vlade RH prevarila i onemogućila u realizaciji izgradnje još 5 ovakvih sunčanih elektrana za koje smo na vrijeme izradili sve potrebne studije i predranje. Elektrane su trebale biti izgrađene na virovitičkim vrtićima i školama, te osim svih navedenih dobrobiti tim ustanovama bi omogućile besplatno grijanje i toplu vodu.

solarna2

Da se podsjetimo: elektrana je izgrađena na krovu skladišne hale na lokaciji sjedišta Društva, a u pokusni rad puštena je u travnju 2013. Snage je 30 kWp, a specifična je po izvanrednoj učinkovitosti (iskoristivost: 1.213 kWh/kWp), koja je rezultat ugradnje najkvalitetnijih fotonaponskih modula i pretvarača, te njihovog optimalnog dimenzioniranja. Sva vitalna oprema elektrane njemačke je proizvodnje, najviše pouzdanosti i višegodišnjih jamstava.

sunce-flora-finalnostvarno-HDMI

Trenutnu proizvodnju možete pratiti na: www.flora-vtc.hr/prikaz-dnevne-proizvodnje-prve-viroviticke-solarne-elektrane-flora-1

© 2004-2018 Flora VTC d.o.o. Virovitica
Izrada Internet stranice. 1dva Održavanje: Flora Vtc.