Nova usluga – za građane besplatno

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav skupljanja, prijevoza i odlaganja građevinskog otpada koji sadržava azbest. Građani koji posjeduju otpadni građevinski materijal koji sadrži azbest (najčešće krovne ploče, pregradne vatrootporne stijene, cijevi i razni izolacijski materijali) mogu pozvati jednog od 14 hrvatskih ovlaštenih skupljača koji će od njih besplatno preuzeti i propisno zbrinuti isti. Naravno, među  ovlaštenim skupljačima građevinskog otpada koji sadržava azbest je i virovitička Flora Vtc, a u Virovitici postoji i posebno izgrađena ploha za njegovo sigurno odlaganje.

Otpad koji sadrži azbest inače ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje ili okoliš, sve dok se s njim ne počne neoprezno rukovati jer tada može biti vrlo opasan. Nikako se ne smije bez zaštite bacati, mrviti, lomiti, brusiti, bušiti, odnosno na bilo koji način „proizvoditi“ prašinu.

azbest-skupljanje (3)

Naime, vlakna azbesta su čak 1200 puta tanja od naših vlasi. Upravo to svojstvo čini ga posebno opasnim jer se tako majušna vlakna bez problema mogu provući kroz naš dišni sistem te zariti duboko u plućno tkivo. Budući da niti kemikalije ne mogu razgraditi azbestna vlakna, tako se niti naše tijelo ne može riješiti tog stranog tijela. Začahurena vlakna azbesta u plućima iritiraju stanice i izazivaju promjene koje dovode do teških oboljenja.

azbest-skupljanje (6)

Materijali koji sadrže azbest bili su jako popularni i često se koristili u gradnji i industriji od 1950. do ’70.-ih godina prošlog stoljeća. Treba biti vrlo oprezan pri rekonstrukciji i rušenju starijih zgrada. Sve poslove oko rušenja, demontaže ili preuređenja najbolje je prepustiti stručnjacima, koji će uz odgovarajuća zaštitna odijela i posebne mjere obaviti posao, a azbestni otpad predati ovlaštenim skupljačima.

azbest-skupljanje (1)

azbest-skupljanje (4)

Za besplatno zbrinjavanje i sva pitanja oko načina skidanje, uklanjanja, odvoza i odlaganja građevinskog otpada koji sadrži azbest slobodno nazovite naš besplatni broj 0800 44411 .

© 2004-2018 Flora VTC d.o.o. Virovitica
Izrada Internet stranice. 1dva Održavanje: Flora Vtc.