Božićna pšenica
Pšenica za Božić sije se već od Sv. Kate (25. studenoga), pa sve do Sv. Lucije (13. prosinca) kako bi narasla do Badnjaka i bila ukras uz božićni stol. Prema narodnom vjerovanju pšenica simbolizira novi život, plodnost, blagostanje, a njezina gustoća, boja i sočnost njezinih vlati pretkazuje bolju ili lošiju žetvu iduće godine. Dva su najčešća načina sijanja božićne pšenice:
-na dobro natopljenu vatu, koju ćete staviti u lijep ukrasni tanjurić ili zdjelicu, te držati na osvijetljenom i toplom mjestu
-sijanjem u zemljom ispunjenu ukrasnu posudu, koju će te držati također na svjetlom i toplinom mjestu
Pšenicu prije sijanja možete staviti preko noći u malo vode kako bi nabubrila i kasnije uspješnije klijala.
Na Badnju večer izniklu pšenicu ukrasite prigodnom svijećom i povežite vrpcom. Pri sijanju pšenice uključite i djecu, te s njima zajedno pratite čudo života iz malog zrna.
Jeste li znali?
Običaj sijanja božićne pšenice, uz Portugal i južnu Italiju, vezan je još samo za hrvatsko podneblje.